Wordt er in bedrijfskantines en studentenhuizen wel even stilgestaan bij de geboortedag van Momofuku Ando? De uitvinder van de instant noedels zou dinsdag 105 geworden zijn. Hij overleed in 2007 op 96-jarige leeftijd, maar zijn vinding is nog steeds razend populair.
Ando, oorspronkelijk Taiwanees, verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar Japan, Taiwans voormalige kolonisator. Hij nam een Japanse naam aan en begon een handelszaak, schrijft Vox.
Honger de wereld uit helpen
Als veertiger kreeg hij de ingeving om instant ramen te ontwikkelen. Het scheppingsverhaal van de instant ramen (noedelsoep) is met veel mythen omgeven – zo beweerde Ando dat hij geïnspireerd raakte door hongerige mensen die zich verdrongen rond een ramen-stalletje in het Osaka van vlak na de oorlog. Instant ramen waren voor hem een manier om honger de wereld uit te helpen.
Mooi verhaal, maar niet helemaal geloofwaardig: Ando richtte zijn noedelbedrijf Nissin pas in 1958 op, en aanvankelijk werd de kant-en-klare ramen als luxeproduct verkocht.
Ook hoe Ando bij zijn vinding kwam is een sterk staaltje: na veel proberen zonder veel succes gooide hij wat noedels in tempura-olie waarmee zijn vrouw aan het koken was. Dat bleek de oplossing: door de noedels snel te frituren werden ze niet alleen droog, maar kwamen er ook kleine gaatjes in waardoor ze later sneller gaar werden.
Ingeving tijdens reis naar VS
Tijdens een zakenreis naar de Verenigde Staten in 1966 kreeg Ando naar verluidt zijn volgende lumineuze idee. Bij een demonstratie van zijn product aan supermarktdirecteuren in Los Angeles, viel het hem op dat de heren hun koffiebekertjes hergebruikten om de noedels uit te eten.
Waarom geen hittebestendige verpakking ontwikkelen waar klanten direct hun noedels uit kunnen slurpen? In 1971 werden de Cup Noodles gelanceerd, meteen een succes. Sindsdien heeft Nissin er 20 miljard stuks van verkocht.
Oosterse wijsgeer
Niet alleen veranderde hij de culinaire cultuur van Japan en bouwde hij een waanzinnig winstgevend bedrijf op, hij had ook iets van een Oosterse wijsgeer in zich.
Werknemers van Nissin kregen een boekje met zijn verzamelde citaten. Zoals: "de fundamentele misvatting van de mensheid is de overtuiging dat we al onze verlangens zonder beperking kunnen bereiken." Of, nog een doordenkertje: "de mensheid is noedelheid."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl